Tips Ringkas Untuk Memohon Kerja Melalui Email Dengan Betul

Published by Engage People Malaysia on

Zaman sekarang kebanyakkan majikan akan membuat pemilihan awal mencari pekerja baru adalah melalui email. Jadi, adalah penting untuk korang mengetahui cara yang betul bagaimana untuk menghantar permohonan kerja melalui email.

Berikut adalah perkara yang penting yang harus anda ambil perhatian semasa membuat permohonan melalui email:

  1. Guna alamat email yang profesional

Pastikan korang tak meggunakan alamat email yang kelihatan kurang professional. Sebagai contoh, aynagadisayu@gmail.com, dia menggunakan perkataan yang tidak professional. Korang rasa ada ke majikan nak ambil pekerja macam ni bekerja? Sebaliknya, gunalah nama sebenar anda seperti nuruldamia18@gmail.com. Ia lebih baik dan nampak professional.

2. Subjek yang tepat dan padat

Subject pastikan diisi dengan tepat dan padat. Jangan membiarkannya kosong. Contoh subject yang baik ialah “Permohonan kerja untuk (nama jawatan yang dipohon)”. Ini kerana syarikat menerima beratus email dalam sehari. Jadi dengan menulis tujuan email, korang membantu majikan mengetahui tujuan email tersebut dihantar kepada mereka.

Sumber: Google

3. Resume dan lain-lain dokumen

Pastikan korang menggunakan format PDF dalam semua dokumen yang di berikan kecuali kalau telah diberitahu oleh majikan untuk menggunakan format-format tertentu. Namakan semua dokumen yang dihantar dengan seragam contohnya MohdFaizResume.pdf, MohdFaizResumesijil.pdf dan lain-lain.

4. Elak kesalahan ejaan

Pastikan korang membaca sekali lagi apa yang dah ditulis. Periksa segala ejaan dan pastikan semua dokumen dalam keadaan yang baik sebelum menghantarkan permohonan itu.

5. Body Message

Tulis body message cover letter atau serba sedikit keterangan tentang diri anda. Sebagai mukadimah permohonan kerja anda. Dan lampirkan resume dan segala file yang diperlukan.

Sumber: Google

Semoga berjaya, job seekers!

 

Rujukan: https://blog.maukerja.my/tips-ringkas-untuk-memohon-kerja-melalui-email-dengan-betul