Tips mencari kerja bagi fresh graduate

Published by Engage People Malaysia on

Tips mencari kerja bagi fresh graduate

Sumber: Google

1. Mohon secara online.

Banyak laman sesawang pencarian kerja secara online yang menawarkan menawarkan peluang pekerjaan yang anda boleh mohon secara online jadi sebagai fresh graduate anda wajib tahu cara dan kenal pasti laman-laman web ini. Contohnya, Maukerja, Jobstreet, Indeed dan banyak lagi.

 

2. Sertai Karnival Kerjaya

Kalau boleh serbu je karnival kerjaya yang dijalankan di seluruh negeri. Anda boleh follow page- page berkenaan di facebook jadi anda tidak akan terlepas mana-mana jobfair yang akan diadakan di Malaysia.

 

3. Mohon jawatan kosong di Surat Khabar

Walaupun tak banyak tapi syarikat yang mengiklankan jawatan kosong di surat khabar betul-betul terdesak perlukan anda so start beli surat khabar yang banyak jawatan kosong seperti The Star atau metro dan lain-lain.

 

4. Mohon melalui Email, atau Phone call.
Cara ni bagus. Nak tunggu kena panggil interview dengan online agak lama sedikit. So pakai cara ni insyaAllah dapat lah interview dengan syarat resume dan cover letter bagus. Google je random contoh,
jumpa phone number company tu, cuba-cuba lah call tanya ada kerja kosong ke atau tak. Kalau jenis malu bertanya, cari email atau post. Email/post lah company tu apply untuk position apa. Jangan lupa attach relevant documents macam resume,transcript. Kalau tak tahu company tu ada kerja kosong jawatan apa, korang tulislah nak apply kerja untuk any related job.
5. Walk in Interview
Memang chances nak dapat tu tinggi sikit lah compare dengan cara lain. Nak tahu bila walk in interview ni just search kat google or jobstreet. Biasanya mesti ada iklan punya. Kadang kadang universiti pun ada buat benda ni.
6. Hantar resume by hand
Pergilah ke satu satu company hantar resume attached with cover letter dgn transcript. Kalau guard tak bagi masuk, minta di pass-kan ke HR company tu. Cara ni juga effective untuk cuba.

Tips Selepas Graduate

  • Jangan buang masa, cepat-cepat mintak original transkrip dan surat tamat belajar daripada universiti yang anda supaya boleh mohon kerja secepat mungkin. Usaha semasa tahun akhir pengajian lagi, banyak lakukan research tentang bidang, company dan segala persediaan dari masa ke semasa.

 

  • Kerja part-time, untuk menampung kos kehidupan anda semasa mencari kerja tetap ini penting kerana kebanyakkan kerja tetap berada di kawasan-kawasan bandar yang memerlukan kos untuk anda. Jadi cari kerja sementara menunggu panggilan kerja.

 

  • Kemaskan resume & CV, update resume dan CV dari masa ke semasa.

 

  • Belajar cara mohon kerja dan cara professional menghantar email, supaya majikan nampak cara professional untuk memohon kerja sedikit sebanyak memberikan kepada permohonan kita.

 

Last but not least, Goodluck everyone! Teruskan usaha dan tawakal, inshaa Allah ada rezeki untuk kita ❤️

 

Rujukan: https://www.infopelajar2u.com/cara-bagaimana-untuk-dapat-kerja-selepas-graduate/

http://diyananorman.blogspot.com/2015/09/tips-cari-kerja-bagi-fresh.html