Hotline: +603-89231933

Blog

12 Sebab Anda Gagal Temuduga Kerja

Nak merebut jawatan kerja kosong ketika ini terlalu hebat persaingannya. Bila sudah dapat peluang dipanggil temuduga, itu sudah satu pencapaian dan peluang yang tidak mungkin dilepaskan. Namun… apabila gagal diperingkat temuduga, ianya amat mengecewakan. Jangan salahkan penemuduga kerana anda sepatutnya bersedia dan punya ilmu sebelum hadir ke temuduga tersebut. Muhasabah diri dan ketahui akan punca-punca kegagalan anda. Berikut adalah antara

Continue reading

8 Tips Terokai Pekerjaan Di Luar Bidang Pengajian

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia melaporkan bahawa lebih ramai graduan pada masa ini bekerja di sektor yang tidak mempunyai kaitan dengan bidang pengajian mereka. Belajar engineering tak semestinya kerja jadi engineer. Belajar law tak semestinya jadi peguam. Belajar architecture tak semestinya jadi arkitek. Persoalannya, apakah relevannya kelulusan kita kalau nak bekerja di luar bidang? Bolehkah kalau kita nak apply kerja yang kita suka di luar bidang kita? 1. Buat Research Pertama sekali, banyakkan membaca

Continue reading

Resume VS CV

Setiap kali ingin memohon pekerjaan, kita diminta untuk menghantar resume ataupun CV. Kadang-kadang kita sendiri pun tak tahu apa yang membezakan dua benda ni. Kita pun apa lagi, berhelai-helailah resume dan CV kita hasilkan dengan harapan penemuduga akan impressed dengan karangan kita dalam resume tu. Haha jadi apa sebenarnya yang membezakan dua benda ni? OK, baca sampai habis! 1. Muka surat

Continue reading

12 Elemen Yang Wajib Ada Dalam Resume

12 elemen yang wajib ada dalam resume Dalam menghasilkan resume yang ringkas dan berinformasi, anda perlu masukkan komponen penting yang biasanya digunakan dalam industri pekerjaan. Terdapat 12 elemen yang wajib ada dalam resume anda. Gunakan ia sebagai panduan setiap kali menghantar resume kepada pihak majikan. Ianya disusun sebagai satu panduan umum supaya anda tidak buntu semasa menyediakan resume. 1. Gambar

Continue reading

Tips Kerjaya Untuk Generasi Muda

Generasi muda yang baru mencari peluang memulakan kerjaya memerlukan panduan. Oleh itu ini adalah tips kerjaya untuk generasi muda membentuk kerjaya yang dikehendaki sesuai dengan aliran pantas dunia semasa. 1. Kenali Kekuatan dan Kelemahan Diri Ambil masa mengenali kekuatan dan kelemahan diri. Kemudian tumpukan ke arah kerjaya yang anda sukai dan minat berdasarkan ciri-ciri tersebut. Dengan mengenali diri sendiri anda

Continue reading

Tips berjimat cermat ketika mula bekerja

Betapa besarnya kelebihan yang diperolehi jika anda menyimpan ketika mula bekerja. Sebenarnya, boleh sahaja untuk anda menyimpan, tetapi ianya memerlukan disiplin yang tinggi. Baca dan hadamkan tips berikut bagaimana untuk memotivasikan diri anda yang begitu susah hendak menyimpan ketika mula bekerja. Simpan Dahulu, Belanja Kemudian Ramai yang salah guna dengan membuat perbelanjaan dahulu dan simpanan kemudian. Kesudahannya, duit habis, simpanan

Continue reading

Tips persediaan hari pertama bekerja!

Mendapatkan pekerjaan yang diidamkan bukan lah suatu perkara yang mudah. Ada pelbagai proses yang harus di tempoh sebelum diterima kerja dari menghantar permohonan kerja, temuduga dengan majikan dan banyak lagi. Oleh itu, anda haruslah membuat persediaan yang lengkap untuk menjalani hari pertama bekerja. 1. Datang tepat waktu Hari pertama di tempat bekerja pastinya menjadi kayu pengukur untuk majikan. Lebih baik

Continue reading

Ciri-ciri pekerja yang dicari oleh majikan

Mesti anda pernah dengar tentang ciri-ciri yang sering menjadi idaman para majikan apabila mengambil pekerja. Berikut adalah kriteria-kriteria yang dicari oleh majikan. Pekerja yang melakukan kerja yang baik akan menghasilkan kerja yang mantap serta berkualiti seiring dengan matlamat syarikat. 1. Intergriti Intergriti merupakan ciri yang paling penting bukan sahaja untuk kejayaan dalam kehidupan tapi juga di tempat kerja. Tahap intergriti

Continue reading

Tips Ringkas Untuk Memohon Kerja Melalui Email Dengan Betul

Zaman sekarang kebanyakkan majikan akan membuat pemilihan awal mencari pekerja baru adalah melalui email. Jadi, adalah penting untuk korang mengetahui cara yang betul bagaimana untuk menghantar permohonan kerja melalui email. Berikut adalah perkara yang penting yang harus anda ambil perhatian semasa membuat permohonan melalui email: Guna alamat email yang profesional Pastikan korang tak meggunakan alamat email yang kelihatan kurang professional.

Continue reading

SEARCH JOB

SEARCH NEW TALENT

ENGAGE PEOPLE MALAYSIA

Welcome to ENGAGE PEOPLE, your preferred recruitment company!

Finding the right people for your business first time round saves time and money and makes your business more productive.

CONTACT US

ENGAGE PEOPLE

(Prominent Syntax Sdn Bhd)

No. 2-23, Jalan Kajang Impian 1/11,

Taman Kajang Impian,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.

Phone: +603-89231933

Email: info@engagepeople.my

NEWSLETTER