Hotline: +603-89231933

Career Advice

6 tips ringkas untuk membantu anda mendapatkan idea yang bernas

Untuk mendapatkan idea yang bernas selalunya agak susah untuk dilakukan. Lebih-lebih lagi kalau kena berfikir sendiri. Sampai satu tahap dimana anda kekeringan idea untuk dilontarkan, kerja anda akan mula banyak tertangguh. Apabila kerja mula bertambah, anda mula akan rasa stress dan makin susah untuk anda berfikir dengan lebih panjang. Fikiran yang bercelaru akan menyukarkan anda untuk berfikir secara rasional dan kreatif.

Continue reading

12 Sebab Anda Gagal Temuduga Kerja

Nak merebut jawatan kerja kosong ketika ini terlalu hebat persaingannya. Bila sudah dapat peluang dipanggil temuduga, itu sudah satu pencapaian dan peluang yang tidak mungkin dilepaskan. Namun… apabila gagal diperingkat temuduga, ianya amat mengecewakan. Jangan salahkan penemuduga kerana anda sepatutnya bersedia dan punya ilmu sebelum hadir ke temuduga tersebut. Muhasabah diri dan ketahui akan punca-punca kegagalan anda. Berikut adalah antara

Continue reading

8 Tips Terokai Pekerjaan Di Luar Bidang Pengajian

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia melaporkan bahawa lebih ramai graduan pada masa ini bekerja di sektor yang tidak mempunyai kaitan dengan bidang pengajian mereka. Belajar engineering tak semestinya kerja jadi engineer. Belajar law tak semestinya jadi peguam. Belajar architecture tak semestinya jadi arkitek. Persoalannya, apakah relevannya kelulusan kita kalau nak bekerja di luar bidang? Bolehkah kalau kita nak apply kerja yang kita suka di luar bidang kita? 1. Buat Research Pertama sekali, banyakkan membaca

Continue reading

Resume VS CV

Setiap kali ingin memohon pekerjaan, kita diminta untuk menghantar resume ataupun CV. Kadang-kadang kita sendiri pun tak tahu apa yang membezakan dua benda ni. Kita pun apa lagi, berhelai-helailah resume dan CV kita hasilkan dengan harapan penemuduga akan impressed dengan karangan kita dalam resume tu. Haha jadi apa sebenarnya yang membezakan dua benda ni? OK, baca sampai habis! 1. Muka surat

Continue reading

Tips persediaan hari pertama bekerja!

Mendapatkan pekerjaan yang diidamkan bukan lah suatu perkara yang mudah. Ada pelbagai proses yang harus di tempoh sebelum diterima kerja dari menghantar permohonan kerja, temuduga dengan majikan dan banyak lagi. Oleh itu, anda haruslah membuat persediaan yang lengkap untuk menjalani hari pertama bekerja. 1. Datang tepat waktu Hari pertama di tempat bekerja pastinya menjadi kayu pengukur untuk majikan. Lebih baik

Continue reading

Ciri-ciri pekerja yang dicari oleh majikan

Mesti anda pernah dengar tentang ciri-ciri yang sering menjadi idaman para majikan apabila mengambil pekerja. Berikut adalah kriteria-kriteria yang dicari oleh majikan. Pekerja yang melakukan kerja yang baik akan menghasilkan kerja yang mantap serta berkualiti seiring dengan matlamat syarikat. 1. Intergriti Intergriti merupakan ciri yang paling penting bukan sahaja untuk kejayaan dalam kehidupan tapi juga di tempat kerja. Tahap intergriti

Continue reading

Tips Ringkas Untuk Memohon Kerja Melalui Email Dengan Betul

Zaman sekarang kebanyakkan majikan akan membuat pemilihan awal mencari pekerja baru adalah melalui email. Jadi, adalah penting untuk korang mengetahui cara yang betul bagaimana untuk menghantar permohonan kerja melalui email. Berikut adalah perkara yang penting yang harus anda ambil perhatian semasa membuat permohonan melalui email: Guna alamat email yang profesional Pastikan korang tak meggunakan alamat email yang kelihatan kurang professional.

Continue reading

Tips mencari kerja bagi fresh graduate

Tips mencari kerja bagi fresh graduate 1. Mohon secara online. Banyak laman sesawang pencarian kerja secara online yang menawarkan menawarkan peluang pekerjaan yang anda boleh mohon secara online jadi sebagai fresh graduate anda wajib tahu cara dan kenal pasti laman-laman web ini. Contohnya, Maukerja, Jobstreet, Indeed dan banyak lagi. 2. Sertai Karnival Kerjaya Kalau boleh serbu je karnival kerjaya

Continue reading

Pengangguran Graduan Bumiputera Tinggi

Menurut artikel Utusan Malaysia Online pada 7 November 2018, Pengangguran graduan bumiputera tinggi berbanding yang tidak lanjutkan pelajaran. Infografik dari @StatsMalaysia, sebanyak 31.8 peratus daripada penduduk umur bekerja (15-64 tahun) berada di luar tenaga buruh iaitu suri rumah, pelajar, pesara dan mereka yang tidak berminat untuk bekerja. Meskipun institusi pendidikan tinggi dianggap sebagai batu loncatan kepada belia untuk menjamin masa depan

Continue reading

SEARCH JOB

SEARCH NEW TALENT

ENGAGE PEOPLE MALAYSIA

Welcome to ENGAGE PEOPLE, your preferred recruitment company!

Finding the right people for your business first time round saves time and money and makes your business more productive.

CONTACT US

ENGAGE PEOPLE

(Prominent Syntax Sdn Bhd)

No. 2-23, Jalan Kajang Impian 1/11,

Taman Kajang Impian,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.

Phone: +603-89231933

Email: info@engagepeople.my

NEWSLETTER